Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlasím, karma.

0 0
možnosti
Foto

O Václavovi hovoří jediná historická zpráva, která byla zapsána několik desetiletí po jeho smrti, a knížete navíc ani nejmenuje. Saský kronikář Widukind ve své kronice poznamenal, že bratr českého knížete Boleslava (I.) měl být pravým křesťanem a bohabojným mužem, o němž se vyprávěly nějaké zázračné věci, jimž však kronikář příliš nevěřil. Všechny další údaje pocházejí z legend.

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/202450-je-paradoxni-ze-v-zemi-chlubici-se-svym-ateismem-je-oslava-statnosti-spojena-s-kultem-krestanskeho-svetce-rika-historik/

0 0
možnosti
Foto

To, co učinilo Evropu Evropou, bylo oddělení a zároveň kooperace světské a duchovní moci.

1 0
možnosti
Foto

Tak zvaný tribut byla věc v tehdejší Evropě zcela běžná. Václav jej nepravidelně odváděl do Bavorska Arnulfovy. Arnulf v roce 929 tento poplatek připustil Sasku králi Jindřichovi, který tento tribut platil Maďarům a byl to tribut, který jeho království zatěžoval těžce. Z kronik je zřejmé, že při jednání o tributu vystupoval Václav jako rovný patrner a ne jako barbarský králíček. Tribut se týkal všech českých knížat ne jenom Václava. Tribut neznamenal podřízenost, bylo to výkupné za mír paktem o neútočení. Václava bral Jindřich jako důležitého partnera a uznávaného reprezentanta celý Čech a proto mu daroval rameno sv Víta.TRibutem Václav se přihlásil k civilizovanému západnímu světu a expanzi Saska obrátil za Labe proti barbarům.

3 0
možnosti

Dodal bych pravá ruka sv. Víta. Nejcennější relikvie světce je lebka, tu si Jindřich nechal, druhou nejcennější relikvií je pravá ruka, tu věnoval Václavovi, tedy bylo to velké vyznamenání. V kostele tenkrát musela být nějaká relikvie.

Většina Čechů neví, kdo to byl svatý Vít. Byl to mučedník z dob prvních křesťanu, byl umučen velmi mladý, tehdejší ikonografové to naznačovali kohoutem, ten kokrhá brzy ráno.

2 0
možnosti
Foto

R^do Peruna vy jste to rozštípl;-D

povedlo se vám to také s tou LudmilouR^

sem tam nějaký překlep ale jinak dobrý blog - včetně toho závěruR^

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS